Lammgryta med vitabönor

Ingredienser, 6 pers
6 dl torkade vita bönor + 1 ½ liter varmt vatten
ca 1 kg lammkött, gärna med ben
1 turkisk paprika
1 lök
3 msk tomatpuré
2 tsk pulbiber eller chilipulver
3 msk olivolja
1 1/2 liter varmt vatten
salt och svartpeppar

Förberedelse
Lägg bönorna i en kastrull och häll över det varma vattnet. Koka upp i några minuter och stäng sedan av plattan. Detta ska stå i 5-6 timmar (brukar göra det på morgonen innan jag går och jobbar).9Tillagning

1. Skölj av bönorna i ett durkslag och låt stå
2. Finhacka paprika och löken i små tärningar (Kan göras i förväg)
3. Skär lammkött i mindre bitar om det behövs, skölj köttet och lägg i en rymlig kastrull. Tillsätt ca 1 msk salt, olja och koka under lock i ca 30 minuter på svag värme. Här behövs inget extra vatten
4. Tillsätt paprika och lök i lammgrytan och stek i några minuter under omrörning
5. Häll över bönorna
6. Tillsätt tomatpuré,  svartpeppar, salt och pulbiber eller chilipulver
7. Tillsätt det varma vattnet
8. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca 45 minuter tills bönorna blivit mjuka. Tillsätt mer vatten och salt om det behövs. Innan servering, koka kraftigt upp och ta bort från plattan

Servera med kurdiskt ris och eller med kurdiskt bröd och färsk lök, pickles inlagda grönsaker.

Afyet be!

Lämna en kommentar